Tuesday, July 26, 2011

Õhtuks koju / Coming home for eve

üksik mootorsaan oru põhjas hilisõhtul, lonely snowmobile in twilight
Kui videvikuvalgus võtab maad, siis nagu liikuvad laternad, süttivad tulukesed sinakates orgudes ümber Longyearbyeni. Need on hilised teelised mootorsaanidel, kes koju tõttavad – koju, kus neid ootab soojus, armastus ja keegi - loodetavasti.
Koju oodati ka neid, kellede saatus möödunud päevadel sai pisarais kirjutatud. Ootasid isad, emad...õed ja vennad - ja kahjuks paljudel neist tuleb alatiseks ootama jääda. Ei kostu enam nii tuttavlikku uksehäält ja samme trepil...Jääb vaid loota, et aeg leevendab nende kaotusevalu.


Norra on mulle Teravmägede näol olnud külalislahke, pakkunud palju toredaid emotsioone, sõpru ning tutvusi, andnud leibagi. Sestap puudutasid möödunud päevade traagilised sündmused Norras mind sügavalt, küllap teidki, ja paljusid üle maailma. Uudised, mis sealt meieni jõudsid tundusid nii uskumatud, ebaõiglased ja valusad...need vapustasid.

Selles kurbuses minu südamlik kaastunne leinavale Norrale ja kõigile neile, keda see tragöödia valusalt puudutas.



When twilight lays out on land, then lights, like moving lanterns, come up in the bluish valleys around Longyearbyen. These are late wanderers on snowmobiles, who now hasting home – home, where are waiting warmth, love, and someone - hopefully.

They were also awaited...those, whose destiny became written in tears on past days. They were awaited by dads, moms...sisters and brothers - and unfortunately many of them have to wait forever. There won’t be anymore this familiar door sound or steps on stairs...We could only hope that time will relieve their
brokenheartedness.

Spitsbergen as part of Norway has been hospitable for me, given me many great emotions, friends and
acquaintances, even bread and butter for some time. Therefore these last days tragic events in Norway touched me deeply, probably you too, and many others around the globe. News what reached to us sounded so unreal, so unfair and shocked.
In this sorrow my deep condolence to the mournful Norway and all those, who became closely touched by this tragedy.


Üksik uitaja tagasiteel koju, Longyearbyen 2009 / Lonely wanderer on the way back to home, Longyearbyen 2009